28 Mayıs 2014 Çarşamba

Düşman / Enemy

Kaos henüz anlaşılmamış bir düzendir.

Filmin ilk karesi bu söz ile başlar...


İstanbul Film Festivali başta olmak üzere daha çok festivallerde seyrettiğimiz Enemy, Mayıs ayında sinemalarda da gösterilmeye başladı.

Sinema dünyası için direkt bir tür adı altında toplanmasa da, izleyicilere göre "festival filmi" diye bir kavram vardır. Var olmayanı beyaz perde var etmeyi seven, sadece festivallerde gösterilmesine alıştığımız bu tarz filmler; seyircinin hayal dünyasına girmeyi başaran yönetmenin daha serbest ve yaratıcı olabildiği filimlerdir.

Sanatsal gereklilikleri daha çok taşıdığına inanılan Festival Filimleri arasında yer alan Enemy, esrarengiz ve düşündürücü öğeler taşıyor.

Filmde kesişen iki hayatı birden etkileyici oyunculuğu ile kaos kavramı ve paralel evren çatısında canlandıran Jake Gyllenhaal’ın psikolojik karmaşayı yaşatarak seyirciyi filmin içine almayı başarmış.

Bu yıl Prisoners filmi ile de karşımıza çıkan filmin yönetmeni Denis Villeneuve'nin flu çekimlerle, tek düze hayatın yarattığı kaosu koltuklarımızda hissettirmek adına filmin sahnelerini yavaş anlattığını görüyoruz. Psikolojik tür sevenlerin alışık olduğu bir karanlık anlatım var. Ancak bu karartı ve durağanlık bazı seyircilerin filmden uzaklaşmasına neden olmuş olabilir. Uzaklaştığınız an, tam olarak Villeneuve'nin yaşatmak istediği an diye düşünüyorum. Rutinliğin sıkıcılığını göstermek değil hissettirmek istemiş.

Gerilim öğelerini de taşıyan bu film, son yıllarda sonunun neye bağlanacağını sürekli tahmin etmeye çalışarak ve merak ederek izlediğim bir yapım oldu. Öyle ki şaşırtıcı son ile seyircide "neydi şimdi bu" sorusunu yarattı ve filmin çıkışında çeşitli yorumlarla, heyecanlı tartışmalara neden oldu.


Düşman / Enemy
IMDB Puanı: 7.3/10
Tür: Gizem, Gerilim, Psikolojik
Yönetmen: Denis Villeneuve
Oyuncular: Jake Gyllenhaal,
Mélanie Laurent, Sarah Gadon
Süre: 1 saat 30dakika

Hiç yorum yok: