19 Mayıs 2014 Pazartesi

Hazine Avcıları / The Monuments Men


"based on a true story"

Siyah ekran, beyaz yazı... Ve film başladı. İşte beni vuran cümle bu. Gerçek bir hikayeye dayanan Hazine Avcıları, oldukça ilgi çekici konusu ve kadrosu ile beni ekrana bağladı.
 
Parlement Sinema Kulübü ve Cine5 zamanı bizim evde salondan şöyle bir ses gelirdi "Breeze, koş! Gerçek hayat hikayesi!" Sinemada gerçekliği arayan zevkim işte böyle gelişti :)

Bu zevk beni çağırdı ve Hazine avcılarının; II. Dünya savaşında, Hitler tarafından çalınan, eşsiz sanat eserlerini Amerikan ordusunun kurtarmaya çalışmasını esprili bir dille anlattığını duyunca daha da heyecanlandım.



Hazine Avcıları / The Monuments Men
IMDB Puanı: 6.2/10
Tür: Biyografi, Dram, Savaş
Yönetmen: George Clooney
Oyuncular: George Clooney,
Matt Damon, Bill Murray, Cate Blanchett, John Goodman
Süre: 1 saat 58dakika

Filmin yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu George Clooney üstleniyor. Clooney, iki işi birden yapmayı  çok sevdi. İşi bitirirken artık kendini "yaşlı" bir adam olarak kabul ettiğini de bir kere daha hissettirdi. Efsane sınıfına girmek için playboyluktan sıyrılmaya çalıştığı kesin. Film ekibinde ünlü isimlerden Matt Damon, Cate Blanchett, John Goodman gibi isimler de bulunuyor. Bu ekip, filmdeki karakterlerini üstlenip Amerikan Başkanı Roosevelt'in imzasıyla Hitlerin elindeki  sanat eserlerinin  güvenli bir şekilde müttefik devletlere getirilmesini için bir araya gelmiş. Amerikan ordusunda yer almak için askeri eğitimi olmayan sanat eğitimli bu ekibin hikayesi  de böyle başlıyor.

Bahsettiğim senaryoya rağmen ilk 45 dakikada film beni içine almadı. Fragman ve konu beklentisi "Hadi ama, hadi ama" diye izlememe sebep oldu. Ancak biraz dayandıktan sonra filmin içine girmeye başladım.

Film genel olarak 10 üzerinden 6 performans gösteriyor ama bazı sahnelerde bu oran yükselecektir :)

Sanat insan içindir görüşünü destekleyen Hazine Avcıları adlı filmle ilgili görüşlerim bunlar.

 Yazıya filmde geçen harika bir sözle son vereceğim:  "Sanat eserleri asla bir bireye ait olamaz. En azından ruhen."

Hiç yorum yok: